Close

09/03/2017

#madeinBIH: Velahavle

Pozitiva je bitna, o lošem je najbolje kad prođe jer ne može da traje zauvijek.

Iskušenja, ma kakva bila, najčešće su igra strpljenja i prolaze.


ZenicaBanja Luka a dođe na red i Sarajevo…

Jeste li čuli za Velahavle? Možda jeste, možda niste a možda pjevušite nešto a ne znate da je njihovo.

Velahavle ne objašnjavaš ljudima, to ili znaš šta znači ili ne znaš, neobjašnjivo je i neprevodivo i baš takva je ekipa benda i muzika kojom se bave.

Bend su osnovali momci iz naselja, zajedno su učili svirati, zajedno su stvarali sve ono što danas jesu i postava je bila ista sve do 2012. godine kad su neki jednostavno morali da odu. Ostao je Samir koji je trenutno vokal benda i koji mi kaže da je to bila kul odluka zbog koje se niko ne kaje. Svaki od njih je veliki dio svojih života ugradio u Velahavle da bude upravo ono što je danas. Svaki, pa i onaj najmanji uspjeh je bitan, svaki korak unaprijed je nešto čim se ponose i vrijedno nastavljaju da rade na svojoj ideji koja opstaje.

Bend je spoj različitih muzičkih pravaca i to ih čini još posebnijim – kombinacija različitog koja stvara opet nešto novo i jedinstveno. Godinama.

Sa ovom pričom i bendom  ideja #madeinBIH dodatno dobija na svojoj bitnosti jer upravo je to ono o čemu je riječ… Stvoriti nešto novo, drugo i drugačije i čvrsto vjerovati u to jer, od svih odustajanja, ono od sebe je najgore.

Ovi momci to nisu uradili i nadam se da neće. Dosta sviraju van granica Bosne i Hercegovine, ali i svaka star koju urade ovdje prođe zapaženo tako da ćemo ih imati priliku viđati sve češće i češće. Kažu da ima uspješnih primjera i dobrih bendova koji mogu da rade i zarade upravo muziciranjem i radeći ono što vole.

Da mi ovo i ostali nisu rekli, kontala bih da je šupljak ali, kvalitet i originalnost na kraju dana uvijek nekako nađu svoje mjesto pod suncem. I ne treba biti drugačije!

Nisam ovaj put okačila omiljenu, zanimalo me šta je to ono što sami rado sviraju i čemu se vraćaju…

I could smile, but inside…

Momci, hvala vam što ste dio ove velike – male priče. Hvala vam što ste #madeinBIH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *