Close

09/07/2018

Blogerke i 3kovi

Život je jedna velika improvizacija.

Improvizacija u smislu da se niko od nas nije rodio sa nekim uputstvom za korištenje već je sve po sistemu “snađi se”. U mom slučaju to snalaženje je posebno izraženo jer ja uputsva ne dobijam uopšte.

“Snalažljvost” kao takva ima pozitivnu konotaciju, odnosno barem se nadam da ima. Meni je suština uvijek bila važnija od forme, ali, da ne bismo sad rastezali Markove konake, ajde da se bavim(o) konkretnim stvarima.

Dugo sam u svijetu bloga i bloganja i uvijek, ali uvijek sam voljela da čitam trikove i savjete drugih djevojaka, na raznorazne teme – od čišćenja do šminkanja. Ne iste vjerovali koliko tog zanimljivog može da se sazna i iskoristi, od namirnica u frižideru sa kojim možete da se njegujete od glave do pete pa do nekih neobičnih načina da sebi olakšate svakodnevnicu a niste ni znali da može.

U ovom tekstu ću podijeliti sa vama one “trikove” koje svakodnevno koristim a za koje možda jeste a možda niste znali.

Omekšivač – osvježivač

Ovaj “trik” nisam našla na nekom blogu ili sajtu već sam ga pokupila od drugarice još u srednjoj školi. Omekšivač u ulozi osvježivača, i prostora i odjeće. Iako je primarna uloga omekšivača omekšavanje odjeće tokom pranja i pružanje mirisa, moja tadašnja kolegica iz klupe iza, Azra ga ja koristila u druge svrhe.

Uzmete bocu koja ima raspršivač, može neka stara sprejalica za tijelo ili bilo šta slično, sipate pola vodu, pola omiljeni omekšivač i imate instant osvježivač života u torbi. Da, da, ko bi rekao? Taj trik dobro dođe da osvježite miris odjeće u toku dana, prostor u kom se nalaze, bilo koju vrstu tkanine pa čak i prostor u autu.

Ja to koristim i za tepih(e) nakon što ih očetkam pa onda samo pošpricam da “zamiriše” a jedno vrijeme sam čak u torbi nosila mini bočicu i šprickala sve živo i neživo oko sebe.

 

Inače, i svježe osušenu odjeću špricnem, tu i tamo, čisto da pojačam intenzitet. Ne može potpuno da neutrališe neugodne mirise ali definitivno pomaže u borbi protiv istih.

Savjet je da pripazite sa količinom omekšivača jer može ostaviti bijele tragove na odjeći a isto tako ukoliko špricate odjeću koja je “pokupila” neugodne mirise kuvanja može malo da i vam bude muka kad se to sve pomiješa.

Soda bikarbona- univerzivač

Soda bikarbona i ja imamo jedan poseban, drugarski odnos. Kuća bez sode nije kuća. Spisak korištenja iste je poprilično dugačak, od tog da je pijete pa do spravljanja različitih kozmetičkih preparata.

Ja je najčešće i najviše koristim za piling i kao sredstvo za čišćenje.

Kad je u pitanju piling, bilo za lice ili tijelo, samo pomiješam gel za umivanje koji u datom momentu koristim sa sodom da dobijem gustu smjesu i onda to umasiram, isperem mlakom a umivanje završim sa hladnom vodom. Isto važi i za piling za tijelo, možete je koristiti samu ili pomiješati sa omilljenim gelom za tuširanje i koristiti za skidanje mrtvih ćelija kože. Počesto, ne smijem ni reći da je prečesto u potrebi i za pranje zuba, da skinem naslage kamenca, kafe, osvježim zube zbog cigareta…

Soda bikarbona je i dobar “skupljač” neugodnih mirisa u frižideru ali i izvrsno sredstvo za skidanje fleka sa odjeće. Barem jednom u dva-tri mjeseca prilikom pranja bijelog veša iskoristite pakovanje sode bikarbone umjesto praška za veš – ne samo da ćete na taj način temeljno oprati veš već dobiti i na njegovoj bjelini i krutosti i tako produžiti “upotrebni” vijek. To koristim i za osjetljivije komade kao što su čipkani, bijeli grudnjaci ili ako jednostavno hoću “tu turu peškira” temeljnije da operem.

Fkt miriše na đurđevak

Na ovaj trik me podsjetila nedavna situacija sa babom i brundom – da se malo bolje uputite u priču, skoknite na Facebook stranicu. Dok sam ja skontala šta je i ko je Brundo, trebalo je pofino vremena a i živaca… Ne da je mene teško iznervirati i inače…

Ja uvijek imam osjećaj da stvari na meni nisu dovoljno čiste i mirisne i onda uvijek neko šprickanje i doskočice da to poboljšam. Jedan od trikova je i da kupite obične najlonske čarape/ štrample, sipate u njih prašak za veš čiji miris vam se dopada i to “razbacate” – ili u ormar pa da odjeća miriše svježije ili čak u ćoškove prostorija. Većina praškastih prašaka ne zadržava miris nakon pranja već to nekako uvijek preuzme gore pomenuti omekšivač a ima ih koji baš lijepo mirišu, i ovo je opcija. Ja ne ne bih ni znala kako dobro miriše TED od đurđevka da nije bilo te BRUNDO sage.

Nakon što sam kupila čuvenog međeda i ubacila u auto skontala sam koliko, i tako upakovan dobro miriše. Ovo sa čarapama je modifikovana fora upotrebe sode bikarbone – sodu upakovanu u čarape možete ubaciti u frižider da pokupi neugodne mirise a TEDa u ormar.


O trikovima i tričićima i snalaženju bih mogla do sutra ali ovo su moja tri omiljena, naročito kada je riječ o čistoj i mirisnoj odjeći – a ta valjda mi blogerke najviše na to obraćamo pažnju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *